Wat betekent vaste lens, varifocale lens en PTZ?

Een IP camera kan een vaste lens of een instelbare lens hebben. De waarde wordt aangegeven in millimeters. Deze waarde is bepalend voor de beeldhoek (Field of View, FoV). Hoe lager de waarde hoe breder de beeldhoek. De beeldhoek wordt uitgedrukt in graden: horizontaal, verticaal en diagonaal. De lens wordt bij montage van de camera gericht in een bepaalde kijkrichting. Deze kijkrichting kan bij een PT(Z) IP camera op afstand worden gewijzigd.

Vaste lens

De beeldhoek staat vast bij een camera met een vaste lens. Er kan dus niet optisch worden in- en uitgezoomd. Veel camera's zijn beschikbaar in meerdere vaste lens versies, zoals bijvoorbeeld 2.8mm, 3.6mm en 6mm. In onze WebStore4 hebben wij meestal de 2.8mm versie opgenomen. Indien een andere lenswaarde gewenst en beschikbaar is kunnen wij die op verzoek ook leveren.  Een lage(re) lenswaarde en zeer grote beeldhoek treffen we aan bij zogenaamde fisheye IP camera's die 180 of 360 graden beeldhoek hebben. Dit beeld wordt vaak in de camera digitaal bewerkt zodat er een of meerdere rechthoekige beelden kunnen worden getoond.

Varifocale lens

De lens van een IP camera kan ook instelbaar zijn: een varifocale lens. Dat kan bijvoorbeeld zijn tussen 2.7mm en 13.5mm. De beeldhoek kan dus worden aangepast: er kan optisch worden in- en uitgezoomd. Dat kan praktisch zijn omdat bijvoorbeeld de gewenste beeldhoek op de montage locatie niet vooraf goed is te bepalen. Na montage kan de camera worden ingesteld met exact de juiste beeldhoek zodat de gewenste scene maximaal in beeld is en er geen onnodig beeld is. Sommige IP camera's hebben een varifocale lens die handmatig moet worden ingesteld op de camera zelf. De meeste IP camera's hebben echter een gemotoriseerde varifocale lens zodat de instelling op afstand via software of een mobile app kan worden gemaakt. De gemotoriseerde varifocale lens beweegt niet uit zichzelf en is primair bedoeld voor een efficiƫnte installatie. Veel IP camera's kunnen ook digitaal (dus niet optisch) in- en uitzoomen. Dat vindt softwarematig plaats waardoor bij inzoomen de resolutie en dus beeldkwaliteit verminderd.

Kijkrichting

Een IP camera kan verschillende vormen hebben. Meest voorkomende vormen zijn de dome, eyeball (ook wel turret), bullet, cube en PTZ (ook wel speed dome). Camera's kunnen op verschillende manieren worden gemonteerd, eventueel met optionele beugels. De kijkrichting van de lens wordt bij de montage bepaald. Bij de meeste IP camera's kan de kijkrichting van de lens over 3 assen worden ingesteld. Een camera kan hierdoor zowel verticaal als horizontaal worden gemonteerd waarbij de kijkrichting toch juist kan worden ingesteld.

PTZ

Bij een PTZ camera speelt het bij montage instellen van de kijkrichting niet. PTZ staat voor Pan, Tilt en Zoom. Bij een PTZ camera kan de lens gemotoriseerd (horizontaal) draaien, (verticaal) kantelen en in- en uitzoomen. Vaak kan de lens 360 graden worden gedraaid. Door te kantelen kan de kijkrichting naar beneden worden gezet. Sommige PTZ camera's kunnen (ook) naar boven worden gericht: zogenaamde positioning camera's.

De kijkrichting en mate van zoom kan via een speciaal keyboard met joystick, software of een mobile app handmatig of geautomatiseerd worden bepaald. Met een PTZ camera kan een groot gebied worden gemonitord. De meeste PTZ kunnen een vooraf ingestelde tour afleggen. Sommige PTZ beschikken over Auto Tracking waardoor een bewegend object of persoon automatisch kan worden gevolgd. PTZ camera's kunnen vaak ook draaien en zoomen naar een vooraf ingestelde positie op basis van een alarm signaal input. Het nadeel van een beweegbare camera is dat (standaard) bewegingsdetectie die is gebaseerd op een verandering in beeld niet praktisch is omdat de camera zelf beweegt en zo zorgt voor een bewegingsdetectie. Sommige beweegbare camera's hebben geen zoom en worden daarom aangeduid als PT camera. Professionele PTZ camera's (speeddomes) met een groot zoom en infrarood bereik hebben een grote(re) afmeting.

Soms beschikt een IP camera over ePTZ. Camera's met een grote beeldhoek, zoals de hierboven genoemde fisheye camera's, hebben vaak ePTZ. Met ePTZ kan digitaal worden gezoomd, gedraaid en gekanteld. De camera beweegt dan niet fysiek maar softwarematig wordt over het groothoek beeld geschoven.