Wat kan ik met een netwerk video recorder (NVR) en welke moet ik kiezen?

Wat kan ik met een netwerk video recorder (NVR) en welke moet ik kiezen?

Netwerk Video Recorder

Een Netwerk Video Recorder (afgekort naar NVR) kan worden gebruikt voor het beheer en bediening van IP camera's en de veilige opslag van IP camera videobeelden op een interne harde schijf. Een NVR beschikt over ingebouwde Video Management Software (VMS).

Beelden van een IP video intercom deurbel kunnen vaak ook worden opgeslagen op een NVR.

IP camera's kunnen vaak direct worden aangesloten op de NVR en, ingeval de NVR over PoE poorten beschikt, met dezelfde netwerkkabel ook van voeding worden voorzien. Het aantal IP camera's dat kan worden verbonden hangt van het aantal kanalen van de NVR af. IP camera's kunnen ook via het netwerk met een NVR worden verbonden. Zo kunnen bijvoorbeeld de beelden van WiFi IP camera's ook worden opgenomen met een NVR. Als IP camera's via het netwerk worden verbonden met een NVR moet de NVR met een netwerkkabel zijn verbonden met het netwerk. Er bestaan ook NVR met ingebouwde WiFi om met WiFi IP camera's te verbinden. Vaak moet een WiFi NVR met een netwerkkabel worden verbonden met het netwerk.

Een NVR die is aangesloten op het netwerk kan worden benaderd met een PC of Mac via het netwerk. Dat kan via een browser of client software op de PC of Mac. Vaak kan een mobile app worden gebruikt voor toegang via internet en bediening van de basis functies van een NVR. Een NVR kan ook als stand alone systeem werken als de IP camera's bekabeld met een NVR zijn verbonden of draadloos met een WiFi NVR. De NVR wordt dan bediend met een USB muis (meestal meegeleverd) en een op de NVR aangesloten monitor (niet meegeleverd). Een NVR heeft ruimte voor één of soms meerdere harde schijven van een bepaalde grootte. Een harde schijf moet vaak apart worden meebesteld. Wij raden het gebruik van speciale surveillance harde schijven aan. De fabrikant heeft als download meestal een harde schijf calculator beschikbaar voor de juiste keuze van een harde schijf. Zo kan bijvoorbeeld de grootte van een harde schijf worden berekend voor een gewenste bewaarperiode van de beelden voordat deze door de NVR weer worden overschreven.

Voordelen

Enkele voordelen van een NVR ten opzichte van een microSD kaart in de camera is de mogelijkheid van een veel langere bewaarperiode van beelden, het centrale beheer van IP camera beelden en de mogelijkheid een NVR op een veilige plek te plaatsen en zo fysieke diefstal van beelden tegen te gaan.

NAS

Enkele NAS (Network Attached Storage) servers bieden ook VMS mogelijkheden voor IP camera's. Een bekend merk is Synology met het Surveillance Station platform. Met een NAS is het beheer (configuratie) van IP camera's niet mogelijk. Wel het opnemen van beelden en het daaraan toevoegen van enkele slimme functies. Vaak wordt een NAS ook gebruikt voor de opslag van belangrijke documenten, foto's, video's, films, email etc. In een NAS wordt meestal een standaard (PC) harde schijf geplaatst die niet specifiek geschikt is voor veel of zelfs 24/7 opnemen en overschrijven van videobeelden. Een standaard harde schijf heeft een beduidend kortere levensduur bij opnemen en overschrijven van videobeelden waardoor er ook een risico op verlies ontstaat voor de overige belangrijke bestanden op dezelfde harde schijf in de NAS.

Keuze

Belangrijk bij de keuze voor een NVR is onder meer de maximale ondersteunde in- en uitgang resolutie, inkomende en uitgaande bandbreedte, aantal kanalen, PoE, alarm in- en uitgangen, maximaal aantal harde schijven en grootte per harde schijf. Om fysieke diefstal van een NVR en de opgeslagen beelden tegen te gaan raden wij een NVR kluis aan. Wij zijn distributeur Arcas Olle: een fabrikant van hoogwaardige NVR kluizen.

Wij adviseren graag welke NVR het beste past bij een bepaalde situatie, wensen en budget.