Wat kan ik met een NO/NC schakeling en hoe maak ik deze draadloos?

Wat kan ik met een NO/NC schakeling en hoe maak ik deze draadloos?

WebStore4 verkoopt veel producten die bedraad een schakelsignaal kunnen versturen of ontvangen. Het betreft veelal een relais dat schakelt. Het relais kan NO (Normally Open) schakelen waarbij de verbinding in ruststand niet gesloten is of NC (Normally Closed) schakelen waarbij de verbinding in ruststand gesloten is. Enkele voorbeelden van producten met een NO/NC schakeling:
  1. Een toegangscontrole apparaat (IP video intercom buiten station, paslezer, keypad, vingerafdruk scanner, gezichtsherkenning etc.) voor het aansturen van een elektrisch slot of bijvoorbeeld hek
  2. Een elektrische sluitplaat, kleefmagneet of automatische deuropener
  3. Een IP camera met een alarm ingang en/of uitgang
  4. Een Netwerk Video Recorder met een alarm ingang en/of uitgang
  5. Een IP video intercom binnen monitor voor het aansturen van een extra gong of alarm
  6. Universele detectoren zoals Actief Infrarood Beams (AIR), passieve infrarood (PIR), radar
  7. Universele sirenes
  8. Alarmsysteem centrale of detector met een alarm ingang en/of uitgang
  9. Smart Home producten
Het NO/NC relais kan vaak worden geschakeld door een handmatige opdracht, zoals het op afstand met een mobile app bedienen van een elektrisch deurslot. Het relais kan vaak ook automatisch worden geschakeld op basis van bijvoorbeeld een bewegingsdetectie door een detector of IP camera.

Sommige producten kunnen een ander apparaat aansturen op basis van een draadloze en softwarematige integratie, zoals een bewegingssensor of magneetcontact dat een draadloos signaal verstuurd naar een IP PTZ camera of een alarmsysteem dat een draadloos signaal stuurt naar een slimme schakelaar waar de stekker van een lamp in is gestoken zodat deze aan gaat bij een alarm. Ook zijn er talloze Smart Home oplossingen waarbij een draadloos signaal naar een schakelaar wordt verzonden op basis van bijvoorbeeld een tijdschema of gebeurtenis. Bijna altijd is deze mogelijkheid beperkt tot alleen de producten van één fabrikant of platform. Soms is er de mogelijkheid om te schakelen door een koppeling met Amazon Alexa, Google Assistant of een IFTTT integratie.

Met een NO of NC schakeling kan een universele en eenvoudige hardwarematige integratie worden gemaakt tussen producten uit verschillende productsegmenten en/of van verschillende fabrikanten.

Om apparaten in een systeem te verbinden dienen deze uiteraard wel een NO of NC ingang of uitgang te hebben. Het bedrade signaal van een NO of NC schakeling is niet beveiligd.

Draadloos maken van de NO/NC relais schakeling

WebStore4 biedt een oplossing om het signaal van een relais draadloos te maken. De oplossing van het merk WL4 bestaat uit een kleine zender en ontvanger die werken op de 433Mhz frequentie. De zender wordt gevoed door een batterij en de ontvanger door een 12VDC voeding. De zender en ontvanger beschikken over 2 kanalen en kunnen twee schakelingen afzonderlijk maken. Ieder relais op de ontvanger kan maximaal 2300W (AC) schakelen.

Er kunnen maximaal 128 zenders met 1 ontvanger worden verbonden. Het aantal ontvangers voor 1 zender wordt alleen beperkt door het zendbereik. Iedere configuratie tussen zender en ontvanger is mogelijk: 1:1, 1:N, N:1, N:N.

Er zijn drie standen mogelijk: monostabiel (het relais staat aan zolang de zender is geactiveerd), bistabiel (een kortstondige activatie van de zender zorgt voor een verandering in de toestand van het relais) en op tijd (het kortstondige activeren van de zender zorgt er voor dat de toestand van het relais gedurende een bepaalde tijd verandert).

De draadloze schakel oplossing is ideaal voor bijvoorbeeld een toegang- of alarmsystemen waar het niet gewenst of mogelijk is om kabels aan te leggen.